Jak wybrać najlepsze opakowania dla cateringu?
W dzisiejszych czasach firmy cateringowe cieszą się w Polsce dużą popularnością. Aby zachować wysoką jakość dostarczanych potraw konieczne jest zastosowanie odpowiednich opakowań. Jakie powinny być? Na co zwrócić uwagę? Przeczytaj tekst, żeby dowiedzieć się więcej na ten temat.
- Na co zwrócić uwagę wybierając opakowania cateringowe?
- Z jakiego tworzywa powinny być wykonane pojemniki cateringowe?
Jedzenie oferowane w firmach cateringowych często cechuje się wysoką jakością i dobrym smakiem. Jednak aby klient mógł delektować się pysznym daniem, należy odpowiednio przygotować je do transportu i przede wszystkim wybrać najlepsze pojemniki.
Na co zwrócić uwagę wybierając opakowania cateringowe?
Opakowania do cateringu to idealne rozwiązanie do przewożenia żywności gotowej do spożycia. Pojemniki cateringowe powinny być dopasowane do serwowanego jedzenia. Opakowanie na dania obiadowe powinny umożliwiać bezpieczny transport. Ważne jest także to, żeby można było je szczelnie zamknąć. Dzięki temu produkty zachowają świeżość. Funkcjonalne opakowania dla cateringu dostępne są w różnych kształtach, pojemnościach i rozmiarach, dzięki czemu można dopasować je do wielkości podawanych porcji.
Z jakiego tworzywa powinny być wykonane pojemniki cateringowe?
Najczęściej stosowanymi opakowaniami są te wykonane ze styropianu czy plastiku. Są wygodne, wytrzymałe i szczelne, więc zapewniają pełne bezpieczeństwo w transporcie.
Wiele osób korzysta z cateringu na co dzień. Powoduje to produkowanie dużej ilości odpadów. Dlatego zaleca się pojemniki wykonane z ekologicznych tworzyw, które są bezpieczniejsze dla środowiska i podlegają recyklingowi. W miarę możliwości warto wybrać opakowania z papieru czy pulpy trzciny cukrowej, które będą o wiele lepszym wyborem niż plastik. Do pakowania pojemników najlepiej stosować torby papierowe.
Tworzywo, z którego wykonane są pojemniki, powinno być przede wszystkim bezpieczne i przeznaczone do kontaktu z żywnością. Opakowania powinny być odporne na działanie wilgoci. Należy wziąć pod uwagę również odporność na wysoką temperaturę. Pojemnik nie powinien się odkształcać nawet wtedy, gdy umieszczona zostanie w nim gorąca zupa.
Catering znaczenie ułatwia codzienne funkcjonowanie. Dobrze dobrane pojemniki pozwolą zachować świeżość i estetyczny wygląd posiłków na wynos. Dzięki nim sałatki, zupy, dania obiadowe czy desery można z łatwością dostarczać, czy zabierać ze sobą do pracy lub szkoły. Jeśli dodatkowo opakowania wykonane są z biodegradowalnych tworzyw, negatywny wpływ na środowisko jest zminimalizowany.